SEPINTAS LALU TENTANG IBNU ISHAQ: PEROSAK SEJARAH AWAL ISLAM

VIDEO – Ibnu Ishaq – Peranannya Dalam Penyelewengan Fahaman Syiah Di Kalangan Ummah (Siri 1 Dari 2) – Maulana Asri Yusoff

AUDIO – Dengar “On-line” Atau Muat Turun

VIDEO – Ibnu Ishaq – Peranannya Dalam Penyelewengan Fahaman Syiah Di Kalangan Ummah (Siri 2 Dari 2) – Maulana Asri Yusoff

AUDIO – Dengar “On-line” Atau Muat Turun

Namanya Muhamad bin Ishaq. Hidup sezaman dengan Imam Malik dan pernah berjumpa dengan Anas bin Malik dan Said Ibnu Musayyab.

Beliau secara tidak rasminya diangkat sebagai ‘bapa sirah’ dan cerita-cerita sirah yang bersumber dari beliau banyak bertebaran dalam kitab-kitab sirah kemudiannya. Malah dalam sukatan pelajaran Universiti Al-Azhar terdapat cerita-cerita yang bersumber dari beliau.

Salah seorang anak muridnya Ibnu Hisham telah mengutip secara bebas (ataupun dengan tapisan yang ringan) cerita-cerita dari Ibnu Ishaq dan memuatkannya di dalam kitabnya yang termasyhur Sirah Ibnu Hisham, sebuah kitab rujukan sirah yang utama masakini.

Ibnu Ishaq ialah seorang penganut Syiah. Anutannya telah mempengaruhi cara beliau berfikir dan telah banyak diabadikan di dalam kitab-kitab yang beliau nukilkan atau dalam siri pengajiannya.

Banyak cerita-cerita ganjil berkenaan kehidupan dan suasana awal Islam yang bersumber hanya dari beliau seorang. Cerita-cerita ini banyak untuk menyokong fahaman Syiah iaitu samada mengangkat secara berlebihan Saidina Ali ra atau keluarganya, mengurangkan sumbangan atau memburuk-burukkan Sahabat yang lain terutama Saidina Muawiyah serta Sahabat-sahabat utama seperti Abu Bakar, Umar, Uthman, ‘Aishah r.ahum.

Antara cerita yang diriwayatkan oleh beliau yang dipertikaikan oleh ulama’ ialah:

a) Kisah Hindun r.ha., ibu kepada Saidina Muawiyah, yang dikatakan memakan jantung Saidina Hamzah. Cerita ini tidak pernah diceritakan oleh orang lain malah dalam Sahih al-Bukhari, Wahsyi r.a, yang membunuh Saidina Hamzah dan mana-mana Sahabat lain  tidak pernah menyebut tentang kisah ini. Motif utama kisah ini ialah mencacatkan Hindun, ibu kepada Muawiyah, musuh utama golongan Syiah.

b) Kekarutan dalam cerita-cerita tentang Muawiyah r.a dengan menggambarkan beliau sebagai seorang pemutar belit dan suka mengambil kesempatan. Motifnya ialah untuk mencederakan peribadi Sahabat besar ini kerana dengan tercederanya beliau bermakna al-Quran yang ada hari ini berkemungkinan ada kecacatan juga, kerana beliau adalah salah seorang jurutulis wahyu Nabi.

c) Cerita hijrah Nabi s.a.w dari rumah Baginda pada waktu malam dengan Saidina Ali menggantikan tempat tidur Baginda s.a.w. Pada mata kasarnya ianya menunjukkan keberanian, kepatuhan dan pengorbanan Saidina Ali. Tetapi dalam kitab hadith paling sahih, Sahih al-Bukhari, mengatakan Nabi s.a.w berhijrah dari rumah Saidina Abu Bakar di waktu siang hari. Dalam Sahih al-Bukhari dinyatakan dengan jelas peranan keluarga Saidina Abu Bakar r.a. seperti Abd Rahman, Asma’ dan lain-dain dalam peristiwa hijrah ini. Tidak lain cerita yang dibawa oleh Ibnu Ishaq ialah untuk menutup sumbangan dan pengorbanan besar Abu Bakar r.a. sekeluarga sesuai dengan akidah Syiah yang mengkafirkan Sahabat-sahabat besar seperti Abu Bakar, Umar, Usman, Aisyah dan seterusnya.

d) Kisah Isra’ Nabi dari rumah Ummu Hani’: Ummu Hani’ ialah kakak kepada Saidina Ali dan semasa peristiwa Isra’ masih lagi belum memeluk Islam. Secara sepintas lalu dapat diperhatikan Ibnu Ishak cuba mengaitkan setiap peristiwa besar dengan Saidina Ali sekeluarga. Dalam kes ini beliau sebenarnya cuba mencederakan maruah Rasullullah s.a.w. sendiri. Kalau cerita ini benar, kita akan mengatakan bahawa nabi s.a.w. bersunyi-sunyi (atau tidur) di rumah isteri orang tanpa kehadiran suaminya. Alangkah dahsyatnya fitnah yang ingin dilemparkan oleh Ibnu Ishaq terhadap nabi s.a.w.

e) Kisah mempersaudarakan Ali r.a. dengan Nabi s.a.w. Suatu kisah yang tidak masuk akal bila dipandang dari tujuan ‘mempersaudarakan’ itu sendiri, kerana sememangnya Ali adalah saudara kepada Nabi s.a.w dan beliau juga berasal dari Mekah. Tidak lain ini adalah untuk menaikkan martabat Saidina Ali semata-mata (walhal kedudukan Saidina Ali r.a. telah sedia mulia).

Banyak lagi kisah aneh yang dikeluarkan oleh beliau seorang. Maka tidak menghairankan bila ulama’ besar mengatakan:

”…salah seorang dajjal”, “Kami telah menghalau Ibnu Ishaq keluar dari Madinah” – Imam Malik.

“Dia meriwayatkan hadith-hadith karut dari orang-orang majhul (orang yang tidak diketahui latarbelakangnya)” – Ali Ibnu Al-Madini.

“Muhammad bin Ishaq adalah antara perawi-perawi yang tidak menepati syarat-syarat hadith sahih” – Imam Nawawi.

“Aku bersaksi bahawa Muhammad bin Ishaq adalah pendusta besar” – Yahya bin Said al-Qatthan.

Mereka yang men’ta’dil’kannya bersikap demikian kerana tidak mengetahui dengan jelas kedudukan sebenar beliau samada kerana tidak hidup sezaman dengannya atau tidak dapat mengesan sifat sebenar disebabkan oleh sikap “taqiyyah” yang diamalkan sesuai dengan kehendak ajaran Syiah yang dianutinya.

Catatan sejarah perlu diperbetulkan kerana ini akan menjaga keutuhan agama Islam  sendiri. Kita tidak akan berpuashati menganut agama Islam sekiranya Nabinya bersekedudukan dengan isteri orang, Sahabat-sahabat utama yang meneruskan syiar ini berperangai tidak senonoh malah menjadi kafir selepas peninggalan nabi s.a.w, jurutulis wahyu di mana al-Quran yang kita pegang hari ini merupakan orang yang tidak boleh dipercayai dan sentiasa mencari peluang untuk habuan dunia malah beliau datang dari keluarga yang tidak bertamaddun.

Sikap yang perlu diambil ialah kita wajib menolak seorang yang bernama Muhammad bin Ishaq secara total untuk menyelamatkan Islam yang kita cintai ini. Wallahua’lam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s